Recoltele din terenurile umede pentru industria energiei bio

Motivarea afacerii
Potenţialul producţiei de biomasă pentru sectorul în creştere vertiginoasă al energiei bio este uriaş. Produsele secundare lignocelulozice provenite din activităţi de acvacultură oferă posibilităţi uriaşe pentru producţia de combustibil etanol, căldură sau electricitate. Combinaţia dintre acvacultură, tratamentul apelor reziduale si producţia de energie bio este o abordare inovatoare în Uniunea Europeană. Ar putea să servească două scopuri, cu avantaje enorme în acelaşi timp.
Prezentarea afacerii
Trestia comuna (Phragmites australis), papura (Typha latifolia/ angustifolia), trestia gigant (Arundo donax) şi salcia (Salix viminalis) sunt analizate exact pentru potenţiala utilizare ca biomasă în scopuri legate de energie, ex. pentru producţia de talaş sau peleţi pentru generarea de căldură si electricitate sau pentru producerea de bioetanol celulozic ca bio-combustibil pentru transport.
Prezentarea serviciului/ produsului
Cifrele pentru polizaharidele din membrane arată oportunităţile de producere a bioetanolului celulozic din aceste recolte, în special la Arundo donax si Phragmites australis. Valoarea cantităţii de căldură a arătat cifre promiţătoare, mai ales pentru papură. Alte experimente internaţionale dovedesc potenţialul ridicat al celor patru culturi testate pe terenurile umede. Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că, într-o fermă de acvacultură, scopul principal al unei plantaţii pe terenurile umede este tratarea apei reziduale din activităţile de acvacultură. Scopul este de a utiliza această biomasă produsă ca si produs secundar pentru producerea de energie bio. În orice caz, tratamentul apei reziduale va fi întotdeauna prioritatea plantaţiilor pe terenuri umede, nu producerea de energie bio.
Piaţa
Condiţiile sunt la ora actuală foarte favorabile dezvoltării biomasei pentru producerea de energie. Ţintele ambiţioase ale UE de a creste aportul energiei bio în mixul european de energie creează o cerere uriaşă pentru resurse de biomasă în deceniul viitor. Este, de asemenea, o şansă unică pentru fermierii din acvacultură să câştige venituri suplimentare prin utilizarea produselor secundare din ferma lor pentru a asigura industriei energiei bio biomasa necesară.
Concurenţa
În ultimele decenii politica dezvoltării regionale a Uniunii Europene şi politicile naţionale ale statelor membre au încurajat orientarea către producţia de biomasa in zonele rurale, luând în calcul efectele, dar şi implicaţiile pozitive ale acestuia. În lunca inferioară a Prutului, această piaţă este absentă, considerent pentru care nu putem vorbi despre concurenţă.
Clienţi / segment de piaţă
Producătorii de biomasă, de peleţi, de bioetanol şi biocombustibili pentru transport.
Cadrul legislativ
Se vor realiza toate demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor necesare desfăşurării activităţilor proprii acesteia, respectiv, certificata de urbanism cu „Fişa tehnică în vederea emiterii Acordului Unic pentru obţinerea acordului de mediu”, avizul sanitar-veterinar, avizul de specialitate eliberat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
Sediu / punct de lucru
Amplasarea în profil teritorial a acestei afaceri va fi în localitatea Vlădeşti, întrucât localitatea beneficiază de o amenajare piscicolă importantă, considerată punct de atracţie pentru toate categoriile de pescari, pentru studierea faunisticii graţie observatorului de pe malul lacului Vlădeşti şi nu în ultimul rând, deoarece localitatea datorită aşezării permite desfăşurarea a numeroase activităţi recreative. O altă structură de acest gen ar putea fi dezvoltată în localitatea Şiviţa tot din considerente de amplasare spaţială.
Furnizori / parteneri
Furnizori locali pentru materiale consumabile. Nu necesită încheierea de contracte.
Personal
Afacerea poate fi demarată cu minim de resurse umane. Pentru început, întreprinzătorul se poate descurca de unul singur, iar mai târziu ajutorul familiei va fi suficient.
Organizare, management
De buna derulare a activităţilor se va ocupa administratorul, contabilul va coordona tranzacţiile monetare şi va facilita serviciile de contabilitate, iar activităţile de promovare vor fi externalizate.
Financiar
În strânsă relaţie cu potenţialul investiţional şi cu posibilităţile de cooptare a altor investitori locali sau din împrejurimile localităţii Vlădeşti sau Şiviţa se va estima valoarea totală a acestui plan de afaceri şi se vor repartiza cheltuielile aferente achiziţionării terenului, precum şi cheltuielile generate de obţinerea avizelor şi acordurilor emise de organele în drept, potrivit legislaţiei în vigoare
Marketing
Pentru promovare se pot utiliza diverse metode şi tehnici de marketing, de la cele mai simple până la cele mai complexe şi mai costisitoare. O astfel de afacere poate fi promovată astfel: înscrierea ei pe portalurile de turism din ţara noastră prin crearea unei web-site; externalizarea serviciilor de publicitate şi reclamă.